Choď na obsah Choď na menu
 

Archív noviniek (stará stránka)

Malá raritka z divadla Rokoka

15.5.; aktualizované 23.5. "Hudobné" divadlo Rokoko patrilo medzi najúspešnejšie divadla malých foriem v 60.rokoch. Rokoko bolo založené po 1.svetovej vojne a bolo nazvané podľa umeleckého štýlu stavby - rokoko, v akej bola jeho budova postavená. Hlavného herca predstavoval známy pesničkár a herec Karel Hašler. Darek Vostřel a Jiří Šašek obnovili divadlo v roku 1958 a aby bolo ľahko nájditeľné, nechali pôvodný názov. Spočiatku hrali takmer bez úspechu prevažne činohru, no neskôr keď prišli speváci ako Hana Hegerová, Eva Pilarová, Kare Štědrý, všetko sa zmenilo. Úspešné boli hlavne roky 1965-1968. predstaveni_chan_a_son_1964.jpgSilná zostava spevákov ako Marta Kubišová, Waldemar Matuška, či Václav Neckář lákali do divadla najmä ľudí mladšej generácie. A pracovalo sa dlhšie ako v bežnom 8-hodinovom zamestnaní. Takmer nepretržite. Ráno a popoludní sa skúšalo, tvorilo a domýšľalo, nahrávali sa pesničky v štúdiu, točili sa televízne relácie (napr. Vysílá studio A alebo hudobný seriál Píseň pro Rudolfa III.), večer sa hrali hlavné predstavenia. A samozrejme bez práce sa nezaobišlo ani v nočných hodinách. Tie boli určené hlavne pre kolegov z iných divadiel a špeciálne pozvaných ľudí. Niektoré tieto nočné predstavenia nazvané Radionokturno natáčal a vysilelal v priamom prenose aj československý rozhlas. Jeden z týchto projektov patril i piesňam a básniam Jana Schneidera vysielaný z jari 1966. Práve tento raritný záznam pridal uživateľ kezur1, jeden z našich členov, na youtube. Ďakujeme.

AKTUALIZOVANÉ: Kanál užívateľa kezur1 na youtube.com bohužiaľ zrušili z autorských práv, preto pre tých, ktorí si nestihli túto raritku stiahnuť, ponúkame odkaz na staihnutie v mp3 formáte v dvoch častiach (súbory sú zaheslované, takže len pre členov!!!):

http://uloz.to/xzhEKoKw/kubisova-neckar-matuska-radionokturno-1-2-1966-www-csklub-estranky-sk-mp3

http://uloz.to/x8sytit7/kubisova-neckar-matuska-radionokturno-2-2-1966-www-csklub-estranky-sk-mp3

 

Včera, dnes a zítra s Ivou Janžurovou

large.jpg16.5.Práve vychádza nová auto-biografická kniha populárnej českej herečky Ivy Janžurovej nazvanej Včera, dnes a zítra podľa jej populárnej scénky s Felixom Holzmannom. Autorom knihy je Petr Macek, ktorý pred rokom napísal knihu Heleny Vondráčkovej - Každá trampota má svou mez. Sám o nej napísal: ,,Jaká je Iva Janžurová ve skutečnosti? Svérázná jako Bartáčková v Zítra to roztočíme, drahoušku? Roztěkaná jako astrolog Hampl, jehož mozek jí byl vložen v Pane, vy jste vdova? Co je v ní z vrchní sestry Huňkové z Nemocnice na kraji města a co ze Štěpy v Petrolejových lampách? Nebo se její osobnost zrcadlí spíše v divadelních rolích, kterých na prknech zejména Národního divadla a Divadla na Vinohradech ztvárnila téměř stovku? Knížka se ohlíží po uplynulých dvaasedmdesáti letech její životní cesty, po její herecké kariéře, přináší vzpomínky na řadu kolegů či vlastních milníků a zastihuje Ivu na prahu nové životní etapy, kdy bilancuje dvaačtyřicet let svého sňatkem nepotvrzeného manželství a nadechuje se k uskutečňování nových plánů. Jaká byla „Janžurka“ včera, co si myslí dnes, a jak hledí do zítřka?"

931394_523712001024981_1003822423_n.jpg

  Iva Janžurová: „Mám představu, že si život budu dělit na chvíle, kdy pracuju, a chvíle, kdy žiju. Jenže to je sebeklam. Když mám čas a chvíli netočím, listuju v knihách a poohlížím se, co by se mi líbilo. Berte to jako koketerii nikoli s divadlem, ale sama se sebou. rozhodně ale
nepatřím mezi herce, kteří chtějí umřít na divadle. Vůbec každý herecký patos mi je
protivný. Hrát divadlo je moje práce, často velice těžká, někdy i bolestná, jindy naopak
veselá. Mám ráda své kolegy, obdivuju je a snažím se, abychom byli společně úspěšní.“

Malá ukážka z úvodu knihy:

viewer.pngviewer5.png

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Recitály Heleny Vondráčkovej 

10.5.Uplynulo už pomaly 50 rokov odkedy prvýkrát Helena Vondráčková vstúpila na pódium Lucerny a zvíťazila s Gerschwinovou piesňou Ten, koho ráda mám a o rok na to získala Zlatého slavíka a mala viac hlasov ako samotný majster Karel Gott. Svoje zlato síce už nikdy nezopakovala, ale zato bola a dodnes je stále úspešná. I keď diváci poznajú skôr jej hity z minulého storočia.

My Vám vo videotéke (Na stiahnutie - VIDEO) ponúkame jej tri raritné nikdy nereprízované recitály zo 70.rokov, v ktorých nájdete najväčšie hity (Červená řeka, Pátá, Malovaný džbánku, Jsi věčně tak sám a sám, Málo mám lásky tvé, Lásko má, já stůňu či Hello, Dolly a ďalšie), ale prevažne v "klipoch", ktoré vôbec nepoznáte. Okrem hitov dominujú aj "albumové piesne" a skutočnými perličkami sú rarity, ktoré nikdy nevyšli ani na CD (Já hledám dům, Proč se mužům líbí víc ta druhá, Vypůjčená krása.) 

novy-obrazok--2-.jpg

novy-obrazok--1-.jpg

 

1.Dovolená s Helenou (1975) 

2.Helena na horách (1977)

3.Dům pro Helenu (1979)

Zoznam piesní k jednotlivým recitálov (a rovnako aj odkaz na stiahnutie) nájdete priamo vo videotéke. Súbory sú zaheslované len pre členov a je zakázané ich rozšírovať voľne po internete bez povolenia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spomienka na Vladimíra Menšíka

03.jpgZa pár týždňov (29.5.) bude to už 25 rokov, čo nás tento nezabudnuteľný herec s titulom národného umelca opustil. Na spomienku mu nakladateľstvo Malý princ vydalo novú biografickú knihu, ktorá zobrazuje jeho umelecký aj súkromný život tak ako bežal čas. Okrem faktických údajov a archívych spomienok autorka514312.jpgJolana Matějková zhromaždila do tejto 432-stranovej knihy aj otvorené jeho blízkych z rodiny a tiež nové či dobové spomienky a zážitky kolegov ako Stella Zázvorková, Pavel Landlovský, Iva Janžurová, Josef Vinklář a další. A nechýbajú ani dobové fotografie z natáčanie, televízie, ale aj súkromia.

A pozadu neostala ani Česká televize, ktorá v sobotu 23.2. večer o 20:00 na prvom programe odvysiela veľký, skoro dvojhodinový, zábavný program z roku 2004 k jeho nedožitým 75 rokom. Česká televize o programu uviedla: Vzhledem k tomu, že Vladimír Menšík byl a je stále součástí té nejlepší zábavy České televize, rozhodli jsme se na něj vzpomenout v místech, kde provázel, uváděl a bavil bezpočet diváků svými historkami a vypravěčským uměním. A proto jeho kolegové, známí, přátelé, ale i obdivovatelé budou pozváni do studia KH 4, aby společně zavzpomínali a vzdali mu hold. Pozvání přislíbili např. Stella 05.jpgZázvorková, Jiřina Bohdalová, Radek Brzobohatý, Eva Pilarová, Luděk Munzar, Václav Vorlíček, Oldřich Navrátil, Jiří Hubač, Dušan Klein, František Filip, Květa Fialová, Jana Hlaváčová, Iva Janžurová, Petr Kostka, Jiří Krampol,06.jpg Hana Maciuchová, Gustáv Oplustil, Václav Postránecký a další. Společně s nimi  zavítáme do světa nejpopulárnějších filmů, seriálů a pořadů, ve kterých Vladimír Menšík exceloval. Věříme, že se podaří navodit skvělou atmosféru, která během jeho působení vždy skvěle fungovala. Rozhodli jsme se pomocí archivních materiálů připravit pro diváky skutečně rozmanitou škálu hereckých poloh, ve kterých se Vladimír Menšík pohyboval. Současně díky archivním materiálům ukážeme jednotlivá témata, která ve vzpomínkách na Vladimíra Menšíka nebyla zas tak často zmiňována, anebo byla jen opomíjená. Pořadem bude provázet Marek Eben a režie se ujal Adam Rezek.

08.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

SPUSTENÁ SÚŤAŽ č.2

DVD-CD-2010 

 o 3CD Hany Zagorovej - Zítra se vedne vítr

od 25.1. do 10.2.

opäť sme vytvorili zaujímavé súťažné otázky, ktoré nájdete v sekcii Súťaže

 

 

 

  

!!!NOVÉ 3CD KARLA GOTTA!!!

uputávka od Supraphonu: youtube.com/watch?v=aIZSzmIiurI

734270_470170926351611_1338160274_n.jpg

 

 a.jpg18.1. vydáva Supraphon novú kolekciu 3CD od Karla Gotta pod názvom Konec ptačích arií. Ide o vyše 70 hitov prevažne z druhej polovice 60.rokov a prvej polovice 70.rokov a všetko sú to skvelé hity, ktoré otextoval textár Jiří Štadil. (Jiří Štaidl by sa 22.januára tohto roku dožil 70 rokov a 9.októbra uplynie 40 rokov od chvíli, kedy predčasne tragicky zomrel.

Zoznam piesní nájdete na zadnej strane, ktorú zväčšíte kliknutím na ňu.

 

16639_468809583154412_843457754_n.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zomrela Jiřina Jirásková

AKTUALIZOVANÉ 8.1. 16:19

1509562-img-jirina-jiraskova.jpgPopulárna česká herečka dnes vydýchla naposledy. Jiřina Jirásková zomrela po dlhom boji so zdravotnými problémami. Jirásková zomrela v pondelok krátko po poludní.


NA STRÁNKU S PODROBNOSŤAMI, FOTKAMI, SPOMIENKAMI KOLEGOV sa dostanete TU. (AKO BONUS VÁM PONÚKAME AJ DOBOVÚ SPOMIENKU JIŘINY BOHDALOVEJ

 

 

 

SILVESTRY VLADIMÍRA MENŠÍKA (1977-79)

2.jpg

 

Pridané on-line na youtube.com + doplnené spomienky, dobové ukážky a fotografiu. Na špeciálnu stránku vytvorenú k týmto Silvestrom sa dostanete kliknutím na obrázok alebo cez rubriku (sekciu) Relácie.

 

 

 

+SILVESTROVSKÉ TELEVARIETÉ ´86 (ONLINE):

   

 

 

ABECEDA - jedinečná TV-repríza 

28532024122_02.jpg

28532024121_02.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

28432014130_01.jpg

 

 

 

Po dlhšom čase sa opäť vrátila Česká televize k reprízovaniu jedného zo starších zábavných programov. Po takmer desiatich rokoch opäť dochádza k repríze Abecedy. Išlo ohudobno-zábavnú reláciu plnú pesničiek a zábavy a názov dielu vždy predstavovali dve písmená z abecedy, podľa ktorých vyberali účinkujúcich - populárnych spevákov, herocv a určovali aj tvz. "uvádzačov" programu. Repríza začína vo štvrtok 10.1.2013 a bude prebiehať každý pracovný deň (pondelok až piatok) niekedy po 14.hodine po obede. A neskôr sa bude objavovať postupne aj na youtube.com.

PODROBNOSTI, FOTO Z PROGRAMU + ČAS VYSIELANIA

JEDNOTLIVÝCH DIELOV NÁJDETE TU

 

 

 

302730_338463996251845_1107564302_n.jpg

NOVÁ SÚŤAŽ

 

 

o 3CD výber Petry Janů - Má pouť

  

súťažné otázky a pravidlá súťaže nájdete v novej sekcii Súťaže

 

 

18.1.2013: AKTUALIZOVANÉ: Koniec súťaže

víťazom sa stáva: Jiří Zástěra 

 víťazovi gratulujeme, zúčastníl sa ako jediný; správne odpovede si môžte pozrieť v sekcii Súťaže

 

archív roku 2012:

JEDINEČNÉ REPRÍZY NA SILVESTRA 2012

 

Lidové pořady s Vladimírem Menšíkem

1.jpgOkrem klasických troch Silvestrov V.Menšíka tohto roku sa po dlhšej dobe stretávame s reprízou pôvodných silvestrovských pásiem s historkami a pesničkami poľovníckom, námorníckom a tanečnom karnevale. Dve z nich budú hneď po polnici v novom roku a zvyšný doplnený o štyri dni ráno neskôr doplní silvestrovskú náladu do vašich domovov.

Myslivecký bál 03:30 (1.1.2013)

Směs lesáckých písní a vyprávění V. Menšíka a J. Karlíka na vesnickém bálu (1983). Zpívají: E. Veškrnová, J. Matysová, J. Přichystal, K. Zelníček a další. Hraje Starobrněnská 12 s dirigentem J. Růžičkou. Režie K. Fuksa

Námořnický karneval 04:10 (1.1.2013)

Směs námořnických a vodáckých písní doplněná humorem V. Menšíka, J. Přichystala, V. Štekla a I. Mládka (1985). Režie R. Tesáček

Ten kdo tančí a zpívá 08:40 (5.1.2013)

 "60" Silvestrovské setkání Vladimíra Menšíka a jeho přátel v malebné hospůdce a ve vinném sklípku (1987). Účinkují: L. Pantůček, Z. Pantůček, Z. Štruncová, E. Veškrnová, M. Řezáčová, K. Zelníček, Moravanka, Starobrněnská dvanáctka a další. Připravili I. Savara a R. Tesáček

 

 28.12.

 

Silvestrovské sny Jiřiny Bohdalové

 

17:00 - ČT1

01.jpg

02.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oblíbená herečka vás provede písničkami ze staré Prahy. Spoluúčinkují: P. Landovský, V. Preiss, P. Nárožný, J. Adamová, K. Brožová, H. Vondráčková, I. Bartošová, J. Korn, Y. Blanarovičová, J. Langmajer, D. Prachař, J. Bruder, J. Langmiler, O. Brousek ml., L. Trojan a mnoho dalších.

03.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

04.jpgPřipravit jakýkoliv zábavný pořad není snadný úkol. Jenže sny jsou sny a všichni v nich dokážeme mnohdy více než ve skutečném životě. Jen málokomu se některý z těch snů skutečně splní. A jak dopadne se svými sny Jiřina Bohdalová? Na to se můžete podívat v jedineční repríze pořadu z 1997.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Silvestr 1986: Silvestrovské Televarieté

 

22:20 – ČT1

untitled.jpg

 

Velký revuální pořad s Vladimírem Dvořákem a Jiřinou Bohdalovou tentokrát výhradně s českými a slovenskými umělci ako hlavní pořad Silvestra 1986. Účinkují: K. Gott, M. Rottrová, H. Vondráčková, H. Janků, J. Kobr, J. Černý, Y. Simonová, Z. Kocúriková, M. Zednikovič, M. Dočolomanský, M. Labuda, D. Veškrnová, E. Veškrnová, J. Krampol, M. Šimek, L. Sobota, L. Pantůček, D. Grúň, O. Szabová, skupina Elán, umělecký soubor Lúčnica

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------

 

VIANOČNÝ PROGRAM ČT 2012bez_nazvu.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

HUDOBNO-VIANOČNÉ TV-TIPY NA STIAHNUTIE

Felixír (1988)

Vánoční setkání zpěváků a herců plné písniček a povídaní hlavně o Vánocích. Účinkují F.Slováček, M.Tomsová,R.Brzobohatý, J.Jirásková, V.Galatíková, J.Hlaváčová, L.Munzar, M.Horníček, R.Hrušínský, P.Dvorský,V.Černoch, M.Rottrová ,J.Korn ,D.Patrasová, M.Vítková, R.Rokl, H.Vondráčková,P.Janů, H.Zagorová, J.Zelenková a další...

1fe507032c9eec46ee979cce20c27dcf.640x360.0.jpg1fe507032c9eec46ee979cce20c27dcf.640x360.2.jpg1fe507032c9eec46ee979cce20c27dcf.640x360.3.jpg

1fe507032c9eec46ee979cce20c27dcf.640x360.7.jpg

 

 

 

 

 

 

ODKAZ: felixir-vanocni-setkani-1988-avi

 

Vůně jehličí (1987)

8a62467b0014cd25d97f8245f45b031b.640x360.1.jpg8a62467b0014cd25d97f8245f45b031b.640x360.7.jpgPohodové vánoční vyprávění a písničky v podání L.Munzara, J.Hlaváčové, R.Hrušínského, V.Preisse ,N.Urbánkové, M.Drobného, I.Bartošové a P.Bartoně.

 

 

 

 

ODKAZ: vune-jehlici-vanocni-vypraveni-a-pisnicky-1987-avi

 

Štědrý den bratří Mánesů (1981)

7fc04d83ec376ad0a92087e88a6fe4ae.640x360.3.jpg7fc04d83ec376ad0a92087e88a6fe4ae.640x360.5.jpgKrátky 40-minutový hudební film o vánočních tradicích v podání Václava Postraneckého a Radoslava Brzobohatého, doplnění vánočními písničkami s Orchestrem Václavem Hybšem v podání Hany Zagorové, Heleny Vondráčkové, Karla Gotta a, Jiřího Korna. Příběh je inspirován povídkou Jakuba Arbesa o bratřích Mánesových, kteří se rozhodnout strávit Štědrý večer tradičním způsobem.

 

ODKAZ: stedry-den-bratri-manesu-1981-avi

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------

 

222017_532156760134447_958158399_n.jpg

CELÉ 6CD Marta Kubišová - Zlatá šedesátá na stiahnutie pre členov celé vrátane prefoteného bookletu (sekcia Na stiahnutie - podstránka HUDBA).

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

JUBILEUM: Petra Janů ´60

165823-top_foto1-loyiv.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

AKTUALIZOVANÉ (o zadnú stranu obalu + označenie pesničiekl ktoré vychádzajú prvýkrát)!!!

Ďalšia speváčka, ktorá onedlho oslávi okrúhle narodeniny, je Petra Janů. Na stránku, kde nájdete podrobnosti o jej novom výberovom 3CD - Má pouť, sa dostatnete TU. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------

NOVÝ 12CD-BOX SEMAFORU POKRSTENÝ!!!

img_7485-550x366.jpg

 

 

 

 

 

 

 

PO MINULOROČNOM 11CD-BOXE  PREDSTAVUJÚCI SEMAFORSKÉ OBDOBIE ROKOV 60-TYCH PRÁVE VYDÁVA SUPRAPHON POKRAČOVANIE - IDE O ROKY 70-TE A 80-TE, NA KTOROM DOMINUJE JIŘÍ SUCHÝ S JITKOU MOLAVCOVOU. PODROBNOSTI O TOMTO 12CD-BOXE + FOTKY A KRÁTKE VIDEO Z KRSTU NÁJDETE TU.

----------------------------------------------------------------------------------------------- JUBILEUM: Marta Kubišová ´70

554434_538482822835174_1905203729_n.jpg

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Vytvorili sme pre Vás stránku k 70-tinám Marty Kubišovej, kde nájdete podrobnosti o novom 6CD-komplete, novej knihe, pár unikátnych fotografií a aj online-recitály na yotube.com Náhrdelník melancholie (1968), Proudy lásku odnesou (1969) a a dokument o nej z cyklu Neobyčejné životy.

Na stránku sa dostanete kliknutím na TU.

----------------------------------------------------------------------------------------------- 

 

alena-ticha-autogramiada.jpg

 

 

Aktualizácia sekcii

Na stiahnutie

 

 NA STIAHNUTIEALENA TICHÁ - unikátne prevažne nereprízované videozáznamy z VHS

   

 

 

 

 

 

 ZOMREL RADEK BROBOHATÝ

grafika_brzobohaty.jpg

sviecka2.gif

Česť jeho pamiatke

 Unikli Vám nejaké podrobnosti o jeho smrti. Všetko + spomienkové videá a dobové ukážky nájdete TU.